Dolderumse straat - Drieprovinciënpaal

34 Doldersumsestraat/Boijlerstraat
31 Boschoordweg
30 Schoollaan/Oostvierdeparten
26 Werkhorstlaan. Vanaf hier gaat het in een rechte lijn naar het drieprovicie punt.
25
De grenspalen zijn in de maanden oktober, november en december 1894 geplaatst onder toezicht van de beide provinciale hoofdingenieurs van de Waterstaat, S.J. Vermaes en J.P. Hofstede. Het ging in totaal om 147 stuks gegoten ijzeren grenspalen die waren voorzien van de wapens van de provincies Friesland en Drenthe en van 1 gegoten ijzeren paal met de wapens van Friesland, Drenthe en Overijssel, die bij Frederiksoord werd geplaatst. De palen werden voor een bedrag van f 909,45 geleverd door de Maatschappij “IJzergieterij de Prins van Oranje” te ’s-Gravenhage.
20
De palen werden beschilderd met afwisselend zwarte en witte ringen en zodanig geplaatst dat in de grenslijn staande steeds minstens twee palen zichtbaar zijn. De palen werden genummerd van I tot CXLIX. De Friese gemeentebesturen kregen volgens resolutie van 1 december 1895 opdracht om vóór 1 mei jaarlijks rapport uit te brengen over de toestand van de palen en bij urgentie zelfs onmiddellijk. Zij moesten tevens bevorderen dat het vrije zichtveld tussen de palen niet door struikgewas, bomen of anderszins zou worden belemmerd. Zij moesten ook toezien op het ‘ontblooten’ van de plint. De palen zouden om de vier jaar opnieuw worden beschilderd, te beginnen in 1899 voor de eerste maal op kosten van de provincie Drenthe. Ook Drenthe droeg de onderhoudstaken op aan de gemeenten. Gegevens uit: De grensafbakening van Friesland met Drenthe en Overijssel in de 19e en 20e eeuw, auteur: Meindert Schroor, Leeuwarden, 2007. 
19
Gezien het grote aantal palen dat ontbreekt, hebben de gemeentes het er lelijk bij laten zitten, alhoewel er wel een kentering zichtbaar is de laatste jaren. Langzamerhand zijn alle nog aanwezige palen weer mooi zwart-wit.
18

16

15
14

11
8
7
6
4
2
1 Drieprovinciën paal, gefotografeerd vanuit de Drentse hoek.

Naar boven.